Ce vom pune în farfurii în curând. „Mâncarea viitorului” este pregătită de roboți

de: Dumitrescu Andrei
04 01. 2023

Un grup de cercetători din Belgia studiază cultivarea algelor la scară largă ca rezervă alimentară strategică a viitorului.

Un proiect pilot se desfășoară în prezent într-un parc eolian offshore situat la 50 de kilometri de coasta bogată în nutrienți a Mării Nordului.

Proteina vegetală pentru consum uman

Scopul este de a cerceta cultivarea în masă a algelor marine, o proteină vegetală sănătoasă pentru consumul uman și animal.

Potrivit Jessicăi Knoop, cercetător postdoctoral la laboratorul de cercetare în domeniul fizologiei de la Universitatea Ghent, care este implicat în acest studiu, este nevoie de mult mai multe eforturi și bani pentru această industrie în plină evoluție.

„Pentru a extinde sau a ajuta această industrie să evolueze trebuie să facilităm legislația, de exemplu, recunoașterea algelor marine ca produs alimentar, dar și din punct de vedere financiar, sectorul european are încă nevoie de cercetare, astfel încât să putem cultiva specii locale în mediul nostru natural”, a declarat ea pentru Euronews.

Proiectul, denumit UNITED 2020, are echipe și în Olanda, Danemarca, Germania și Grecia.

Acesta beneficiază de o investiție de 9 milioane de euro, cu finanțare din partea programului de cercetare al Comisiei Europene Orizont 2020 și a partenerilor din sectorul privat.

Alimente, hrană pentru animale, produse cosmetice sau farmaceutice

Antreprenorii de parcuri eoliene și alte întreprinderi industriale sunt, de asemenea, interesați de potențialul comercial viitor al industriei, iar noi dezvoltări tehnologice ar putea apărea în curând, după cum explică Olivier de Clerck, șeful laboratorului de cercetare în domeniul factorilor de mediu de la Universitatea Ghent.

„Dacă cultivăm alge marine la 50 kilometri în largul mării, s-ar putea să te gândești la modul în care poți monitoriza creșterea algelor marine, așa că există mici start-up-uri care construiesc roboți marini”, a declarat de Clerck pentru Euronews.

„Există o mulțime de start-up-uri și proiecte de cercetare care se ocupă de biorafinare în ceea ce privește obținerea de compuși din algele marine de care avem cu adevărat nevoie pentru diverse aplicații: alimente, hrană pentru animale, produse cosmetice sau farmaceutice.”

Fermele eoliene sunt, de asemenea, parteneri interesați, deoarece, în zona din jurul acestor platforme, nu este permis pescuitul sau transportul maritim.

Cultivarea algelor marine poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea producției de stridii și midii, precum și la refacerea ecosistemelor naturale. De asemenea, ajută la eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă, vital în lupta împotriva schimbărilor climatice.